יום רביעי | כ' אב תשע"ט | 21.08.2019
אמזון הכריזה רשמית על כניסתה לפעילות בישראל והקימה דף רשמי בשפה העברית תחת Amazon Services ופונה לקהל המוכרים הישראלים בהצעה להצטרף לזירה שלה. החברה מציעה למוכרים מחו"ל לאחסן את המלאי בישראל ולהסדיר את השילוח הבינלאומי.

ניסיון פיגוע במסוף אלנבי: פלסטיני בן 35 משכם ניסה לחנוק חייל צה"ל באמצעות חבל.

תקרית חריגה בגולן: לוחמי צה"ל טעו בזיהוי מטוס אזרחי ופתחו לעברו באש לאחר שחשדו כי מדובר בכלי טיס שחדר מסוריה.

המשטרה עצרה ערבים שתקפו בני משפחה חרדית בעת שעברו עם רכבם בשכונת בית חנינא בירושלים

ורי ילדי החינוך המיוחד החרדים בהר יונה פתחו בקמפיין נגד בכירי משרד החינוך בהיעדר מוסדות מתאימים לילדיהם.

שדולת הנשים עתרה לבית המשפט נגד עיריית חיפה שלא לקיים את ההופעה של הזמר מוטי שטיינמץ בהפרדה.

'הליכוד' חתמה על הסכם עודפים עם 'ימינה'; 'המחנה הדמוקרטי' חתמה על הסכם עודפים עם 'העבודה - גשר'.

ממשיכה במגמה חיובית: רכבת ישראל הגישה את דו"חותיה
רכבת ישראל פרסמה היום את תוצאות החציון הראשון של שנת 2019. על פי הנתונים, ממשיכה רכבת ישראל במגמה החיובית של מעבר מהפסד לרווח, וממשיכה להציג צמיחה במגזר הנוסעים.

סך הכנסות החברה הסתכמו לכ-1.267 מיליארדי שקלים, בהשוואה ל-1.245 מיליארד שקלים בחציון המקביל אשתקד.

את החציון הראשון של 2019 סיימה החברה ברווח תפעולי תזרימי ((EBITDA של כ- 10.3 שקלים (לפני השבת ערך נכסים בסך של 23 מלש"ח), בהשוואה לכ- 12.7 מיליון שקלים בחציון המקביל אשתקד. הרווח הכולל עמד על כ- 5.4 מיליון שקלים, ביחס להפסד של 11.5 מיליון שקלים בחציון המקביל אשתקד.

המעבר מהפסד לרווח בחציון המדווח מיוחס לצמצום הוצאות המבוצע בחודשים האחרונים בחברה. יחד עם רווח בגין השבת ערך בסך 23 מיליון ₪, והכנסות מימון בסך 6 מיליון ₪ מול הוצאות מימון של 6.5 מיליון ₪ בחציון המקביל אשתקד. בנוסף, הודיעה החברה במהלך החציון על תיקון להסכם הסובסידיה הנוגע להובלת מטען.

ממוצע הנסיעות היומי הכללי בתקופה זו, עמד על כ-255 אלף נסיעות ביממה, המהווה צמיחה של 2 אחוזים ביחס לנתון מהחציון המקביל אשתקד (250 אלף). ממוצע הנסיעות היומי בימי העומס (ראשון וחמישי), עמד בחציון הראשון על 272 אלף נסיעות, לעומת 263 אלף נסיעות בחציון המקביל אשתקד, גידול של 3.4 אחוזים.

בחציון הראשון לשנת 2019 בוצעו 34.1 מיליון נסיעות, גידול של 1.7 אחוזים בהשוואה לחציון המקביל אשתקד (33.5 מיליון). ההכנסות מהסעת נוסעים בחציון הראשון של 2019 הסתכמו ל-1.075 מיליארד שקלים, לעומת הכנסות של 1.048 מיליארד שקלים בתקופה המקבילה אשתקד.

ממוצע דיוק הרכבות בחציון הראשון לשנת 2019 עמד על 89.5 אחוזים, לעומת 92.9 אחוזים בתקופה המקבילה אשתקד. נתון הדיוק בחציון המדווח הושפע משמעותית מעיצומי ועד העובדים, אשר הורגשו ביתר שאת במחצית השניה של חודש פבר', ובמהלך כל חודש מרץ.

נתון הדיוק מושפע משמעותית מהמחסור במסילות ובקרונות, בדגש על מסילות החוף החסרות והמחסור במסילה רביעית באיילון. הקיטון בנתון הדיוק מושפע משמעותית מהחרפת העומסים בתחנות וברכבות, בעיקר בשל עמידה ארוכה של הרכבות בתחנות, והתארכות זמני העלייה והירידה מהרכבות הצפופות. זאת לצד גידול עצום בכמות זוגות האופניים המועלים לרכבת, מה שמוביל להתארכות נוספת בזמני הירידה והעלייה לרכבות.

עוד עולה מדו"חות החברה, כי בחציון הראשון של 2019 הובילה רכבת ישראל כ-4.2 מיליון טון, לעומת 4.4 מיליון טון בתקופה המקבילה אשתקד. הכנסות הרכבת מהובלת מטענים עמדו בחציון המדווח על 159 מיליוני שקלים, ביחס להכנסות של 166 מיליון שקלים בתקופה המקבילה אשתקד.

הפסדי מגזר המטענים בחציון הראשון של 2019 עמדו על 34 מיליון שקלים, לעומת הפסד של 32 מיליון שקלים בתקופה המקבילה אשתקד. הקיטון בכמות המטען המובל ובהכנסות מגזר המטענים נגרם בעיקרו בשל עיצומי ועד העובדים, אשר השביתו את חטיבת המטענים באופן חלקי לאורך כמעט כל הרבעון הראשון, לרבות השבתה מלאה של חטיבת המטענים למשך כשבועיים.
ישראל ודרום קוריאה הכריזו על סיום את המו"מ להסכם סחר חופשי
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, ושרת הסחר הדרום קוריאנית, הגברת יו מיונג-הי (Yoo Myung-hee) הכריזו היום על סיום המשא ומתן להסכם אזור סחר חופשי בין המדינות.

את המשא ומתן על ההסכם הוביל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה במשך 3 השנים האחרונות, בשיתוף משרדי החוץ, האוצר, החקלאות, התקשורת והמשפטים וכן רשות האוכלוסין וההגירה, מינהל המכס ורשות התחרות.

הסחר בין המדינות בשנת 2018 עמד על כשניים וחצי מיליארד דולר, גידול של מעל ל- 15% בהשוואה לשנת 2017. הסכם הסחר החופשי צפוי להגדיל את היקף הסחר בין המדינות אף יותר. לאחר כניסת ההסכם לתוקף, מרבית הייצוא הישראלי לדרום קוריאה יהיה פטור ממכס, ובכלל זאת מכונות וציוד חשמלי, מכונות ומכשירים מכניים, דשנים, ציוד רפואי, קוסמטיקה, פלסטיק ומוצריו, מתכות וכן מיצי פירות ויין. מן העבר השני ירדו מכסים על מוצרים המיובאים מדרום קוריאה לישראל ובהם ניתן למנות: מכוניות וחלקיהן, מקררים, ציוד רפואי, רכיבים אלקטרוניים, צעצועים ומשחקים, פלסטיק ומוצריו וכימיקלים.

דרום קוריאה היא היצרנית המובילה בעולם בתחום רכיבי הזיכרון ויצרנית הסמיקונדוקטורים השנייה בגודלה בעולם. כמו כן, דרום קוריאה הינה יצרנית האוניות הגדולה בעולם, ואוחזת ביותר ממחצית נתח השוק העולמי. בתחום הרכב, דרום קוריאה, בעיקר באמצעות קבוצת יונדאי-קיה וספקיות המשנה שלה, הינה אחת מ-10 היצרניות הגדולות בעולם.

לדרום קוריאה יש כיום 15 הסכמי סחר בתוקף עם מדינות וגושי סחר שונים, בראשם ארה"ב, האיחוד האירופי, הודו וסין. ההסכם בין ישראל לקוריאה יסייע להשוות את תנאי הסחר של ישראל למדינות אלה - ועם השלמת הליך האישרור של הסכם זה בשני הצדדים , יהנו החברות הישראליות מתנאי סחר ותחרות שווים בשוק הקוריאני.

כתוצאה מכניסתו של ההסכם לתוקף, מעל ל- 95% מהייצוא הישראלי לקוריאה יהיה פטור ממכס, מה שיוביל להגדלת התחרותיות של היצוא הישראלי לקוריאה ולחסכון כספי למדינה. התועלת ליצואנים וחיסכון ליבואנים ולצרכנים במסגרת ההסכם מוערכים בכ- 100 מיליון דולר לשנה.

בפגישה שקיים היום רה"מ נתניהו עם מיונג-היי, הוא ציין כי ״יש לנו הסכמי סחר עם מדינות אחרות בעולם, כמו ארה"ב, מדינות אירופה ועוד, אך זהו הסכם הסחר החופשי הראשון מסוגו שיש לנו עם כלכלה אסיאתית, ועוד איזו כלכלה, כלכלה מובילה בזירה העולמית, כלכלה מתקדמת ותוססת".

נתניהו הוסיף ואמר כי "ישראל היא כלכלה מתקדמת ותוססת, שיתוף הפעולה בינינו יטיב עם שתי הכלכלות שלנו. אני בטוח שזה יכפיל את היקף הסחר בינינו, שכבר עכשיו עומד על שני מיליארד וחצי דולר, והוא יוסיף לגדול בהרבה. זה גם יוזיל עלויות עבור הצרכנים הישראלים, כמו למשל הסרת המע"מ על רכבים קוריאנים. חילופי הטכנולוגיות בינינו יעניקו לנו יתרון עצום לעתיד. אני מברך, כמו עם ישראל כולו, על הרחבת שיתוף הפעולה בין שתי מדינותינו".
שוק הסלולר נכנס לסחרור: סיקור מקיף
התחרות בענף הסלולר שבר השבוע שיאים חדשים, שכלל חבילות לצרכנים במחירי הפסד לספקי הסלולר, מניות שהגיבו בירידות חדות במסחר בבורסה וחבילות הפסדיות עוד יותר מכיוון המתחרות. יומיים לאחר התפנית בשוק, מגיש עורך 'בחזית הכלכלית', פישל רוזנפלד, סיקור מיוחד לסחרור שמדיר את שנתם של מנכ"לי חברות הסלולר.
לא מעט הודעות יח"צ לעיתונות מתפרסמות מידי יום. חלקן לא 'עוברות מסך' וכלל אינן מתפרסמות וחלקן מגיעות לראש הכותרות. ההודעה שפרסמה בבוקרו של יום שני השבוע הייתה על פניו כתבה שיווקית על 'עוד' מבצע שיווקי, אך המחיר המפתיע הביא לכך שהמבצע הפך לסיפור המדובר ביותר השבוע במדורי הכלכלה. הייתה זאת כמובן הודעתה של חברת סאני, יבואנית סמסונג בישראל, על השקת חבילת סלולר חדשה על בסיס שיתוף פעולה עם הוט מובייל - כאשר המחיר החודשי לצרכן עומד על 14.9 ש"ח לחודש בלבד, עבור חבילה ללא הגבלה עם 50 ג'גה גלישה.

למרות שהמוצר משווק תחת המותג 'סאני מובייל', היא למעשה זרוע שיווקית של 'הוט מובייל', שכן אין לסאני רישיון ממשרד התקשורת להפעיל חברת סלולר. בהודעת החברה נכתב כי באמצעות מהלך זה מתחילה סאני תקשורת לספק שירותים מתקדמים בישראל, על-מנת לבסס את נתח השוק שלה ולהעמיק את היקף השירותים שהיא מספקת ללקוחות החברה.

לא צריך היה להיות ברוקר ממולח כדי להבין איך יסתיים המסחר בבורסה בתל אביב באותו היום, ומניות פרטנר (-3.10%) וסלקום (-2.94%) סיימו את יום המסחר בסנטימנט שלילי.

התנודות החדות ביותר במחירי הסלולר אמנם הגיעו תמיד בעיתויים מפתיעים, אך הפעם מדובר במבחן לא פשוט עבור החברות שנמצאות בתזמון רגיש במיוחד, כאשר מצבן הפיננסי נושף בעורפן. מרבית החברות דיווחו בתקופה האחרונה על רצף של ירידות ומחיקות שווי. סלקום למשל, איבדה בשנה האחרונה 60% משוויה והיא צפויה לסיים את השנה הנוכחית עם תזרים פנוי שנושק ל־200 מיליון שקל בלבד, לעומת שני מיליארד שקל בימי הזוהר שלה. איגרות החוב שלה כבר נסחרות בתשואה של 7.5%. פרטנר המתחרה אמנם איבדה גם היא לא פחות משוויה, אך היא לפחות עדיין נהנית מאימון המשקיעים, בעיקר נוכח העובדה שהחוב הפיננסי נטו שלה מסתכם בכמיליארד שקל, לעומת זה של סלקום שכבר הגיע ל-2.2 מיליארד שקל.

האסטרטגיה שמאחורי המהלך המפסיד של הוט

להערכת גורמים בשוק התקשורת, החלטתה של הוט מובייל להוביל את המהלך נעוצה בכניסתן של סלקום ופרטנר לשוק הכבלים, שם נחשבת הוט למונופול החולש על רוב השוק - מתוך מטרה לפגוע בבטן הרכה שלהן ולערער את יציבותן. על החלטת הוט מובייל לצאת למהלך השפיעה רבות החלטתן של סלקום ופרטנר לדחות את שיווק האינטרנט במהירות של 500 מגה בייט של הוט בשל התחרות שהיא מעמידה לקצב הגבוה על גבי הסיבים האופטיים שהן פורסות כעת באמצעות רשתות הסיבים האופטיים העצמאיות שלהן.

למרות שחבילת 'סאני מובייל' מסבה הפסד וודאי להוט מובייל, בשקלול מחיר החבילה בניכוי החלק של סאני, הוצאות שיווק, גבייה ועוד, באופן עקיף, היא דווקא משרתת את הוט. זאת, מאחר ובעוד סלקום ופרטנר מתבססות על שוק הסלולר, שמהווה 65% מנתח השוק שלהן, הוט מובייל דווקא מתבססת על השוק הנייח. אלא שפריסת הסיבים האופטיים של סלקום ופרטנר שיאפשרו אינטרנט במהירות של 1,000 מגה בייט מאיימת הלכה למעשה על עתידה של הוט (שהמהירות המרבית בתשתיותיה היא 500 מגה בייט) בשוק הנייח - והיא משיבה מלחמה - כאשר לסלקום ולפרטנר יש יותר מה להפסיד ממנה במאבק. גם הזעזוע שגורם המהלך למניות סלקום ופרטנר בבורסה משרתות מעולה את הוט, שמנייתה כאמור יציבה יותר ביחס אליהן.

המרוויחה הגדולה של המהלך היא סאני תקשורת, שגם גוזרת את הקופון שלה מהוט מובייל וגם נהנית מתנועה המונית של לקוחות אל נקודות המכירה שלה, כאשר חלקם גם רוכשים במקום מכשירי סמסונג המיובאים על ידה.

הרגולטור מתערב

אלא שדווקא מסיבות אלה, פתחו ברשות התחרות ובמשרד התקשורת בבדיקת הנושא באמצעות צוות מיוחד שהוקם, בשל חלקה המונופוליסטי של הוט בשוק הכבלים והרווח שהיא עשויה להנות ממנו בעקבות מיני-חיסול מניותייהן של פרטנר וסלקום. "המשרד עוקב מקרוב לאורך השנה ובפרט בשבוע האחרון אחר איתנותן הפיננסית של חברות הסלולר", נכתב בתגובת משרד התקשורת. "לאור ההתפתחויות האחרונות, הורה מנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן, על הקמת צוות מיוחד לבחינת מצב שוק הסלולר. הצוות יבחן כלים אפשריים לייצוב השוק לקראת השקעות בדור החמישי, במטרה ליצור שוק המציע לצרכנים מוצרים איכותיים ומגוונים במחירים הוגנים, בו פועלות חברות תקשורת אשר מכניסות למשקיעיהן רווחים סבירים".

ב"דרישה דחופה לבחינת שיתוף הפעולה ההרסני והתמוה בין חברת סאני לבין חברת HOT" ששיגרה אמש יו"ר ועד עובדי קבוצת סלקום, מיה יניב, למנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן, ולרשות התחרות, היא דרשה מהמשרד להתערב ולהפעיל את סמכותו עפ"י סעיף 11 ב' לחוק התקשורת, שמהותו עצירת התנהגות שיש בה כדי לפגוע בתחרות ואף צרפה תקדימים של שימוש בסעיף זה.

לדברי יניב, "14.9 שקל הוא מחיר שעלול להביא לאובדן שליטה מוחלט על רמת המחירים בשוק הסלולר, ולפגיעה מיידית לא רק בחברות התקשורת הגדולות - אשר מספקות את התשתיות למפעילים הווירטואליים, אלא גם לפגיעה ישירה ומיידית במיליוני הלקוחות של חברות אלו. כל המודלים של הפעלת שווקים סלולריים בעולם מצביעים על כך שהמבנה הקיים של שוק הסלולר בישראל יביא לקריסת כל המפעילים ולפגיעה מוחלטת בתשתיות, תוך גרימת נזק בלתי הפיך לציבור ולמפעילים".

בפנייתה הדגישה יניב כי "המחיר שמציעה HOT הוא אשליה והטעיה. אין כל הבדל בין מכירת חבילת סלולר בעלות של 14.9 שקל לבין מסירת אותה החבילה בחינם אין כסף! מהלכה של חברת הוט אינו מהלך מקרי, כי אם מהלך מתוכנן היטב שנועד מראש להשיג אפקט מיידי באמצעות פגיעה אנושה במפעילות הגדולות, וסלקום ביניהן". לטענתה, "נדרשת התערבות מיידית גם של רשות התחרות" וכי "אם משרד התקשורת לא יפעל בטווח הזמן המיידי להקפיא את האנדרלמוסיה בשוק הסלולר, ולא יורה לחברות הוט וסאני תקשורת להפסיק למכור חבילות סלולר עד לקיום בירור מקיף בנושא, נשקול את כל הצעדים האפשריים שלנו כנציגות עובדים כנגד מהלך זה".

נקמת סלקום והמבצע המפסיד עוד יותר של we4G

לא עברו יומיים מאז הכרזת סאני, שמהווה כאמור זרוע שיווקית של הוט מובייל, שלוותה בקמפיין שיווקי ישיר ללקוחות סלקום באמצעות מסרים כמו "לקוחות סלקום? המבצע הזה הוא גם בשבילכם!" - וסלקום השיבה מלחמה.

בסלקום הבינו שמאחורי תזמון המהלך של סאני עומדת חשיבה עסקית נוספת - השקתו של מכשיר הדגל החדש של סמסונג, נוט 10, היום בישראל. כאשר סאני, היבואנית הרשמית, מרוויחה רכישות רבות של המכשיר בדוכני המכירות שלה, באמצעות לקוחות המגיעים להצטרף לחבילת הסלולר המדוברת.

בתגובה, הודיעה סלקום כי היא תמכור ללקוחותיה את הנוט 10 במחיר הפסד מוזל במאות שקלים ממחיריה של סאני תקשורת לצרכן. בעוד שבסאני תשלמו על גלקסי נוט 10 לא פחות מ-3,800 שקל, בסלקום תשלמו עליו 3,000 שקל. גם בדגם הפלוס חותכת סלקום מחירים והיא מציעה אותו לצרכן עבור 3,500 שקל בלבד, לעומת 4,200 שקל בסאני תקשורת. "סלקום תשווק את מכשירי נוט 10 החדשים באתר המכירות החדש 'סלקום שופ'. המבצע הוא למכירה דרך אתר האינטרנט בלבד במסגרת השקתו", נמסר מסלקום הרשמית.

במקביל, הודיעה גם פלאפון על מבצע דומה, אך במימדים נמוכים יותר. מחירו של הנוט 10 בפלאפון יעמוד על 3,550 שקל ועל דגם הפלוס תשלמו 4,100 שקל. פרטנר לעומתה, לא מצטרפת לחגיגה ומוכרת את הנוט 10 במחיר זהה לשל סאני, כאשר על דגם הפלוס תשלמו אפילו 100 שקל יותר מאצל סאני - 4,300 שקל. ולמקרה שתהיתם, בהוט מובייל תשלמו על הנוט החדש 3,600 שקל ועל דגם הפלוס 4,100 שקל.

אלא שעל פי פרסומים בתקשורת הכלכלית, המחיר האטרקטיבי ביותר נמצא דווקא במותג הסלולר של אקספון 018 - we4G של חזי בצלאל. על פי הפרסומים, על מנת לשמור על מצבת הלקוחות שלה, מציעה מחלקת שימור הלקוחות של we4G ללקוחותיה המאיימים לנטוש, או לחילופין, לקוחות שנטשו ועל המחלקה להחזירם מיידית לשורותיה, חבילה זולה בהרבה מזו של סאני תחת שם הקוד "חורף 40". במסגרת החבילה, מוצעת ללקוחות המאיימים לעזוב חבילה הכוללת נפח גלישה של 40 ג’יגה ושיחות והודעות ללא הגבלה - ב-9.90 שקל לחודש בלבד.
דרמה בענף הפרסום החרדי: משרד הפרסום VIP נסגר?
האם תם עידן משרד הפרסום VIP? ל'בחזית הכלכלית' נודע כי מתחת לפני הקרקע מתחוללת דרמה של ממש בענף הפרסום החרדי, כאשר על פי מקורות בתעשייה צפוי המשרד לסיים החודש את פעילותו לצמיתות.

בסטטוס שהעלה לוואטסאפ האישי שלו מייסד המשרד, ששימש גם כמנכ"ל ב-8 השנים האחרונות, שלמה היימן, הוא כתב כי "גם דברים טובים שמתרגלים אליהם מסתיימים". היימן הוסיף וציין כי סיים את תפקידו במשרד וכי הוא מחפש כעת את "האתגר הבא. משהו שצריך להרים ולהטיס אותו קדימה כמו שצריך".

הודעתו של היימן הערב מגיעה שבוע בלבד לאחר הפרסום ב'פאשקעוויל' כי רובי כהן, עד לאחרונה סמנכ”ל אסטרטגיה משרד הפרסום VIP, נכנס לתפקידו בגיל גרופ וישמש כמנהל חטיבת גיל פרסום, כאשר בשיחות סגורות טוענים גורמים במשרד כי תם עידן VIP.

ל'בחזית הכלכלית' נודע כי בשנה האחרונה נרכש המשרד על ידי ארי גרוסמן, יזם צעיר ששמו לא נקשר עד לעסקה זו בענף הפרסום החרדי. גרוסמן עצמו פחות התעסק בניהול השוטף של המשרד, עליו הופקד הצוות המקצועי בראשות היימן, והשקיע בעיקר במיזם 'סטורי'ז' של המשרד - מודל פרסומי בסטטוסים בוואטסאפ ובסטורי באינסטגרם על ידי משתמשים המרוויחים מהחשיפות בשיטה דומה לאפיליאייט. ל'בחזית הכלכלית' נודע עוד, כי גרוסמן השקיע השנה סכום לא מבוטל בפיתוח אפליקציה ייעודית לפלטפורמה, הכוללת ממשק חכם למנויים ולמפרסמים. טרם ידוע מה יעלה בגורל המיזם לאור סגירת המשרד לכאורה.

ניסינו להשיג את תגובתם של היימן וגרוסמן, אך היא לא התקבלה עד לסגירת הגליון. לכשתתקבלנה נפרסמן במדורי 'בחזית הכלכלית' בסושיאל מדיה.